Edirne Ticaret Borsası’nda (ETB) gerçekleşen salon satışlarında buğdayın tonu en düşük 7 bin 110 lira, en yüksek 9 bin 770 liradan satıldı. Verilen fiyatları beğenmeyen üreticilerin bazıları ürünü satmaktan vazgeçerken, bazı üretici de fiyatı beğenmemesine rağmen ürünlerini sattı. Fiyatların düşük oluğunu belirten çiftçi, Osman Yeşilyurt; “9 bin 127 liradan sattım. Malımız kaliteli ama pek de iç açıcı değil. 7 bin 500 liraya bile giden buğdaylar var. Tüccarlar bize tırpan çekiyor. Düşük fiyat veriyorlar. TMO’da 9 bin 250 lira, ama onda da ne zaman para verileceği belli değil.”dedi.

ETB’de  gerçekleşen buğday salon satış oturumlarında, buğday ton fiyatı en düşük 7 bin 110 lira ile en yüksek 9 bin 770 lira ile ortalama 8 bin 360 liradan işlem gördü. Toplam 1 milyon 904 bin 500 kilogram buğdayın satıldığı oturumların sonunda 15 milyon 922 bin 522 lira 50 kuruşluk satış yapıldı. Buğday alıcıları tarafından ürünlerine biçilen fiyatları az bulan üreticiler isyan etti.

Budakdoğanca Köyü’nden gelerek borsada 11 ton buğday sattığını belirten Osman Yeşilyurt,; “9 bin 127 liradan sattım. Malımız kaliteli ama pek de iç açıcı değil. 7 bin 500 liraya bile giden buğdaylar var. Tüccarlar bize tırpan çekiyor. Düşük fiyat veriyorlar. TMO’da 9 bin 250 lira, ama onda da ne zaman para verileceği belli değil. 1 buçuk aydan bahsediyorlar. 1 buçuk ay beklenirse, alınan borçların ödemeleri var. Bunların ödenmesi lazım. Çiftçiye nakit para lazım oluyor, ödeyebilmek için mecburen buraya getiriyor. Memnun değiliz. Verimlerimiz iyi ama yağmur yağmadığı için ayçiçeğimizde durum iyi değil. Bir kısım mahsulü bekletiyorum, duruma göre bakacağız” sözlerini söyledi.

FİYAT DÜŞÜK OLUNCA ÜRÜNÜNÜ SATMADI

Elçili Köyü’nden gelen ve buğdayına ton başına 7 bin 500 lira fiyat verildiğini söyleyen Erdem Aydın, fiyattan memnun olmadığını belirterek ürününü geri götüreceğini belirtti. Aydın; “7 bin 500 liradan gidecekmiş. Vermedik, 7 bin 500 liradan mal mı verilir? Niye verelim ki. Nerede bu devlet, bu millet. Çiftçiliği bırakacağız, yapacak bir şey yok. TMO’ya nasıl vereceğiz? 45 gün sonra ödeme yapacak. O kadar süre neden bekleyeyim? Devlet arkamızda değil, kimse sahip çıkmıyor. Malımızı geri götüreceğiz, başka yere vereceğiz. Kuraklıktan dolayı verim de maalesef iyi değildi. Elçili köyünden geliyoruz.”ifadelerinde bulundu.

‘ACİL ÖDEMELER VAR, MECBUR TÜCCARLARA ÜRÜN SATIYORUZ’ Süloğlu’nun Sülecik Köyü’nden gelen İbrahim Arslan, getirdiği 28 ton Maden cinsi buğdayı 7 bin 530 liradan sattı. Fiyattan memnun olmadığına vurgu yapan Arslan; “Fiyattan memnun değiliz. Mesela bir cins buğday var 9 bin 500 liraya kadar çıktı. Çeşit çeşit, kalitesine göre fiyat. Fiyat çok düşük. Devlet fiyat açıkladı ama daha TMO’yu açmadı, önümüzdeki ayın 1’inde açacak. Üreticilerin acil ödemeleri var. Mecbur tüccarlara ürün veriyoruz. Verim bu yıl güzel, dönümde 500-600 kilo verim alan var.” dedi. (Haber merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir