TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, anız yangınlarıyla ilgili açıklama yaparak, toprağa verilen zararın büyüklüğüne dikkat çekti. Çoğal, denetim eksikliği nedeniyle anız yangınlarının her geçen gün artığını belirterek, “Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, toprağı havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor” dedi.
Çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyaran Çoğal, topraktaki canlı mikroorganizmaların anız yangınlarıyla yok olduğunu hatırlatarak, “Anız yangınları çiftçimizin yeterince bilinçlendirilememesi ve denetim eksikliği nedeniyle ne yazık ki her geçen gün endişe verici şekilde artıyor. Anız yakma işlemi çevreye, topraklara, ormanlara, su varlığına, biyolojik çeşitliliğe ve ekonomiye büyük zarar veriyor. Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, toprağı havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Çocuklarımıza bırakacağımız geleceğin mirası olan tarım topraklarının önemli bir kısmı anız yangınlarıyla yok oluyor” ifadelerini kullandı.
“DENETİMLER SIKLAŞMALI “
Çoğal, anız yakılmasının önüne geçmek için denetimlerin sıklaştırılması gerektiğinin altını çizerek, “Anız yakılmasıyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Valilik, Çevre ,Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Jandarma teşkilatı ve köy muhtarlıkları hem yetkili hem de sorumlu konumundadır. Muhtarlar ve kamu görevlileri anız yakma olayının olduğu tarlanın durumunu, duyum aldıktan sonra tutanakla tespit edip, idari ve adli mercilere bildirmelidir.
2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesine dayanılarak 2023 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 29 Aralık 2022 tarih ve 32058 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 2023/1 no’lu tebliğde belirlenmiştir. Söz konusu tebliğde 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (l) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 244,09 TL idari para cezası verilir hükmü bulunmaktadır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda bu ceza beş kat artırılmaktadır. Üreticilerimizden hem cezai durumla karşılaşmamaları, hem de çevre ve doğal ekosistem sağlığı açısından hasat sonrasında anızlarını yakmamaları konusunda duyarlılık bekliyoruz.” dedi. (Haber merkezi)