Edirne Ziraat Odası(EZO) Başkanı Hüseyin Arabacı, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) ‘ya buğdaya verilen destek primlerinin acilen ödenmesi konusunda çağrıda bulundu. Üreticinin ürününü TMO’ya döktüğünü ancak halihazırda 1 lira olan destek primlerini alamadığını belirten Arabacı, primlerin acilen ödenmesinin yanında revize talebinde bulundu. Arabacı, “Geçen sene açıklama yapıldıktan çok kısa sonra üreticimiz bu primlerini alabilmişti. Ancak bu sene henüz alamadı” dedi.

EZO Başkanı Hüseyin Arabacı, TMO’nun buğday için açıkladığı 8 lira 25 kuruş fiyatlandırmanın yanında 1 lira prim ödemesi açıkladığını ancak o tarihten beri henüz üreticinin bu 1 liralık primlerinin hesaplarına yatmadığını aktardı. Açıklanan zaman ile aradan geçen süre arasında maliyet fiyatlarının artmasından dolayı henüz ödenmemiş olan primlerin revize edilerek üreticiye ödenmesi gerektiğini aktardı.

“GEÇEN SENE KISA SÜRE İÇERİSİNDE ALINDI”

Geçtiğimiz yıl fiyat ve prim açıklamasından çok kısa süre içerisinde destek primlerinin üreticiye ödendiğini belirten Arabacı, “Biliyorsunuz bu sene TMO’nun 8 lira 25 kuruş 1 lirada da prim olacak şekilde 9 lira 25 kuruş olarak açıklandı. Üreticilerimizin birçoğu ürününü TMO’ya döktü. Ancak açıklanan 1 liralar henüz ödenmedi. Geçen sene açıklama yapıldıktan çok kısa sonra üreticimiz bu primlerini alabilmişti. Ancak bu sene henüz alamadı. Üreticimizin beklentisi bir an önce, buğday ekiliş zamanları da gelmişken; o 1 lira desteğin ödenmesi.” sözleri ile üreticiye tam ekiliş döneminde bu primlerle biraz nefes aldırılması gerektiğini ifade etti.

ARABACI’NIN PRİM ZAMANLA ERİDİ REVİZE EDİLMELİ TALEBİ Primlerin açıklandığı günden bugüne masrafların giderek arttığını açıklanan 1 liraların enflasyon karşısında değer kaybettiğini söyleyen Arabacı, “Açıklanan fiyatlar buğday hasat döneminde açıklanmıştı. Buğday hasat döneminden bugüne dek mazot 21 lira civarındaydı ancak şu an 40 lira üzerine çıktı. Bu 1 liranın acilen ödenmesini istiyoruz ama bu desteğin acilen revize edilerek ödenmesini istiyoruz. En azından bu süreçte üreticimiz, mazotunu, gübresini, tarlada ki maliyetini karşılayabilsin. Bakanlığımızdan bunu talep ediyoruz; üreticimizin devamlılığını sürdürebilmesi adına faydası olacaktır.” dedi.(Haber merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir