Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Edirne İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Önder Cin, hayvancılık sektöründeki sorunlar hakkında açıklamada bulundu. Canlı hayvan fiyatları ile tüketicinin aldığı fiyat farkına dikkat çeken Cin, parayı aracıların kazandığını her geçen gün hayvancılık işletmelerinin kapanmak zorunda kaldığına değindi. Ayrıca et ürünlerinin kategorize edilmesi gerektiğini vurgulayan Cin, üreticiden alırken bulunan koyun, kuzu, dana, inek ve düve farkının tüketiciye satılırken gösterilmediğini en yüksek fiyat üzerinden fiyatlandırma yapıldığını ifade etti.

CHP Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Önder Cin, hayvancılık ile geçimini sağlayan vatandaşa açıklamaları ile destekte bulundu. Üreticiye desteğini belirten Cin ayrıca Canlı hayvan fiyatlarının aşağı yönde hareket etmesine rağmen bunun tüketicinin cebine yansımadığını, canlı hayvan fiyatlarının düşerken tüketiciye satılan et ürünlerinin fiyatlarının aynı kalmasını eleştirdi.

FİYATLAR DÜŞÜYOR ANCAK TEZGAHA YANSIMIYOR

Canlı hayvan fiyatlarının baskül olarak düşüşte olduğunu ifade eden Cin,” Kuzu, dana, düve hepsi aşağıya gidiyor. Çünkü Eylül, Ekim ve Kasım ayları, çiftçinin borç ödeme aylarıdır. Ama aşağı giden fiyatlara rağmen tüketici eti hâla kuzunun 135 lira çıktığı baskül fiyattan alıyor. Şu anda kuzu 85 liralardan gidiyor. Dana ise 140-150 lira. İnek baskülü şu anda 80-85 lira.” İfadeleri ile aradaki fiyat farkına dikkat çekti.

İNEĞİ DE DANA DİYE YİYORUZ

Kasaba gidildiği zaman reyonda hep dana ürünleri olduğuna dikkat çeken Cin, üreticiden bu etlerin inek ve dana eti diye ayrı ayrı aldığını ancak hepsini dana diye sattığını söyledi.  Cin, “Kasaba gittiğimizde maalesef bizim bütün yediklerimiz danadır. Dana sucuğu, dana kıyma, dana bonfileden başka bir şey yazmazlar. Ama üreticimiz ineği inek, danayı dana olarak satıyor. Tüketici bunların hepsini yerken dana olarak yiyor. Üretici koyunu 60 TL’ye satar ama tüketici yerken kuzudan yer.”dedi. Bu fiyatlandırmalar ile alakalı kategorize edilmesi gerektiğini söyleyen Cin, “Kasaplarımızda acilen kuzuysa kuzu, koyunsa koyun, danaysa dana eti olarak ayrılmalı, kategorize edilmeli. Böyle olmadığı sürece hayvancılık işimiz kötüye gidiyor. Yurt dışından canlı hayvan ithalatı geliyor. Her ithalat, bir hayvancının işletmeyi kapaması demektir. Bu işletmelerde hayvancılığı bırakanlar bir daha geri dönmüyor. Üreticiyi bu kadar ezmenin bedeli tüketiciye yansıyor. Aracılar parayı kazanıyor, üretici sektörden çıkıyor. Böyle olmaz. Bir plan ve program lazım.” İfadelerinde bulundu.(Haber merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir