Edirne Ziraat Odası(EZO) sosyal medya hesapları üzerinden paylaşım ile yüksek hava sıcaklıklarının ayçiçeği ekim alanlarını önemli derecede etkilediğini açıkladı.

Odanın yaptığı paylaşımda, “Bu hafta başından beri yapmış olduğumuz incelemelerde maalesef ki son yılların en yüksek seviyelerinde seyreden hava sıcaklıkları ve kuraklık ilimizin önemli gelir kaynağı olan hatta çoğu üreticimizin ana geçim kaynağı olan ayçiçeği ekim alanlarımızı önemli derecede etkilemiştir. Yapılan gözlemlerde Mart sonunda ve Nisan ayında ekilen ürünlerin sıcaktan çok ciddi oranda etkilendiğini, bazı alanlarda ciddi verim kayıpları yaşanacağı, hatta biçim yapılamayacak tarlaların dahi olacağını tahmin ediyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

Edirne Ziraat Odası(EZO) sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımda bulunarak, üreticinin son durumu hakkında bilgiler verdi. Yapılan paylaşımda sıcaklıkların yüksek oluşunun verim kaybına neden olacağı belirtildi. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Şubat sonu, Mart başı ilk ekilen mahsuller biraz daha iyi dursa bile önceki yıllara göre buralarda da %50 verim kaybı olma ihtimali yüksektir.

Tohum, gübre, mazot gibi tüm girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğu bu yılda yatırım yaparak üretim yapmak isteyen üreticilerimizin bu sezon yardıma ihtiyacı olduğu çok açıktır. Üretmek ve beslenmek için ülkemiz için stratejik öneme sahip tarımın geleceği için çok acil alınması gereken tedbirlerin alınarak çiftçimizin üretime devam etmesi sağlanmalıdır. Buğday da olduğu gibi maliyet altında fiyatlar ile üretici tarlasından uzaklaştırılmamalıdır. Buğdayda yüzü gülmeyen çiftçimizin, Ayçiçek verimlerinde de yüzü gülmeyeceği kesindir. En azından desteklerin ciddi oranda artırılması ve Ayçiçeği içinde inşallah yüksek alım fiyatları ile bir miktarda olsa çiftçimizin zararını azaltacaktır. Bölgemiz acilen AFET BÖLGESİ ilan edilmeli ve çiftimiz için gereken önlemler acilen alınmalıdır.

Üreticinin gelir kaybının önüne geçmek amacıyla geçmiş yıllarda da ilgili kurumlara ifade ettiğimiz gibi Ayçiçeği TARSİM de kuraklık teminatı kapsamına alınmalıdır. Daha önce ki yıllarda da her zaman dile getirdiğimiz sulama yatırımlarına ve basınçlı sulama sistemlerine büyük önem verilmelidir. Böyle kurak ve sıcak yıllar bize bir kez daha gösterdi ki Tunca ve Meriç hep boşa denize döküldü ve biz hep baktık. Nehir içlerinde belli aralıklar ile yapılacak çok basit bentler ve kapaklar ile su seviyesi buralarda yükseltilerek suyun toplanması sağlanacak ve en azından üreticimize bir miktar can suyu olacaktır. Maalesef artık iklimler değişiyor ve bizde hep birlikte buna uyum sağlamalıyız.

Önümüzdeki günlerde de bu konu ile ilgili takiplerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir. Maalesef ki hep yazdığımız gibi ürününüz bol kazancınız bereketli olsun demek isteriz ama bu yıl ürünlerde bol değil, tüm çabalarımıza rağmen fiyatlar da iyi değil”(Haber Merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir