Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odası Birliği(EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz asgari ücrete gelecek zammı ve esnafın zam yapma durumunu değerlendirdi. Zamların artan maliyetlerden dolayı kaçınılmaz olduğu söyleyen Cingöz, “2 aydır ben zam taleplerini bekletiyorum. Gelen taleplerde yüzde 35 olanda var yüzde 50 olanda var. Ama biz şu anlık biz fiyatları yüksek gördüğümüz için onaylamadık ve erteledik. Ertelememizin sebebi sadece yüksek oluşu değil; biz bunları aşağı da çekebilirdik. Yıl başı yaklaşıyor, bu süreçte asgari ücret de belli olacak. Benim tahminim 16-17 bin lira arası olacağı. Bunu biz bilemeyiz ama bu asgari ücret tespit komisyonunun işi. Zamlara bizde bakacağız, esnafın istediği rakamları vereceğiz.”ifadelerinde bulundu.

Başkan Cingöz, esnafın zam taleplerinde haklı olduğunu söylerken zam verdikleri zaman ile şu an maliyetlerin arasında uçurum olduğunu vurguladı. Cingöz, “Taleplerinde haklılık payları var. Bunun sebebi et hariç tüm ürünlerde ciddi manada fiyat artışı var. Ciğere baktığımızda en son fiyat verdiğimizde sakatat ciğerin kilosu 140 liraydı, bugün 300 lira. Yüzde yüzü  geçen bir zam var. Yıl başında asgari ücrete zam geliyor bunlarda değerlendirip piyasa şartları neleri taşır neleri taşımaz göreceğiz. Sadece esnafın istediğini verecek halimiz yok. Esnafı serbest bırakırsak, kardan kim kaçar.” Dedi.

Tarifenin altında satan yok ama üstünde satan çok

Fiyat konusunda serbest piyasa olması gerektiğini söyleyen Cingöz, herkes satabileceği fiyattan satsın ifadelerinde bulundu. Ciğer esnafının turizm belgesi ile tarifenin üzerinde satış yaptığını belirten Cingöz, “Yıllardır söylüyorum bu yükü bizim üzerimizden alsınlar. Fiyatları biz vermeyelim. Serbest piyasa olsun dileyen dilediği fiyata satsın. Bakalım kaça satacaklar o zaman. Ciğerciler satar. Çünkü yerli halktan çok fazla ciğer tüketen kalmadı; gelecek yeni zamlarla da yerli vatandaşın ciğer yiyeceğini düşünmüyorum. Zaten tarifenin üzerinde satan yarler var. Tarifenin altında satan yer yok ama turizm belgeli olanlar herhalde tarifenin yüzde 50 üzerinde satıyorlar.” Sözlerini söyledi.

“Önemli olan alım gücü” Her zammın müşteri kaybı olduğunu söyleyen Cingöz esnafın aslında zam yapmak istemediğini belirtti. Asgari ücrete gelecek olan zamdan sonra alım gücünün ne kadar olacağı konusunun önemli olduğu söyleyen Cingöz, asgari ücretlinin en güzel, alım gücünün en çok olduğu dönemi asgari ücretin 2 bin 300 lira olduğu dönem olarak değerlendirdi. (Haber merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir