Edirne’de birkaç gündür şebeke suyunun çamurlu akmasından dolayı Kayalıköy barajında inceleme yapan Belediye Başkanı Recep Gürkan, Sosyal medya üzerinden canlı yayın yaptı.  Barajdan Edirne’ye su taşıyan boru hattını suyun dibinden yukarıda durmasını sağlayan çelik hatları tutan kancanın yerinde olmadığını belirten Gürkan, baraj dibine düşen boruların çamurlu su çektiğini açıkladı. Olayın seçim dönemi yaklaşılırken karalama propagandası olduğunu ifade etti. Gürkan, “Ben Edirne halkı ve partim için bedel öderim. Edirne halkının çoluk, çocuğun sağlığı ve hayatıyla oynayarak bir siyasi koltuk için buna değer mi?” dedi.  Başkan Gürkan halkın su sorununa olan tepkisinin ardından canlı yayın için duyuru yaptığı paylaşımın altına suların kesilmesi ve bulanık akmasıyla ilgili eleştirel yorumlar yapıldı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan birkaç gündür Edirne halkının yaşadığı kirli su sorunu hakkında, Edirne’nin su ihtiyacını karşılayan Kırklareli Kayalı Köyü Barajı’ndan canlı yayın yaparak açıklamalarda bulundu. Başkan Gürkan, su alma hattının kasıtlı olarak sabote edildiğini belirttiği açıklamasında, “Burası Edirne’ye su aldığımız yer ve burası kilitli bir alan. Ama ekiplerimiz geldiğinde burada bulunması gereken kilitlerin olmadığını gördüler. Ve bu tespitleri yaparak bana bildirdiler. Buradan seslenmek istiyorum. Edirne’deki 200 bin insanın içme suyunu karşıladığımız barajdaki su alma yapısıyla, bu platformlar, bu kancalarla ki kolay kolay yerinden çıkmayan kancalarla oynanmış ve borular çıkarılmış. Ve su alma borularımız barajın dibinde. O yüzden de Edirne’nin suları çamurlu geliyor, biz de onları temizlemekle uğraşıyoruz. Seçimler yaklaştı, her seçim öncesi olduğu gibi yine üzerimizde yoğun bir saldırı, yoğun bir bombardıman var. Bunun bana yapılması umurumda bile değil, ben Edirne halkı ve partim için bedel öderim. Ama bunu bu şekilde yaparak, bu kancaları borulardan kurtararak, borulardan çamuru emmesini sağlayarak sizin elinize ne geçti? Edirne halkının çoluk, çocuğun sağlığı ve hayatıyla oynayarak bir siyasi koltuk için buna değer mi?” ifadelerinde bulundu.

BORU HATTI DİBE DÜŞTÜ ÇAMURLU SU ÇEKİYOR

Gürkan Edirne’ye su çeken hattı koruyan kilitlerin geldiklerinde yerinde bulunmadığını ve su boru hattını sabit tutan çelik halatların bağlı olduğu kancaların yerinde olmadığını belirterek “İçme suyu ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşıladığımız ve 2017 Aralık ayından beri Edirne’nin içme suyunu aldığımız bir baraj. Edirne’ye 58 km mesafedeyiz. Burası Kırklareli Kayalı Köyü Barajı, 2017 yılında yapımını bitirdiğimiz 58 km isale hattına bu barajdan su alıyoruz, 140 cm çapında 2 adet su alma borumuz kıyıdan 80-100 metre mesafede platformun altına geliyorlar ve su yüzeyinin 2,5 metre altından platform dubalarda barajın içine beton dubalarla bağlı. Ayrıca iki ayrı platform da var. Bu iki ayrı platformlarda zincir ve çelik halatlarla su alma borularımızın her birinin o yüzde sabit durmasını ve boruların baraj dibine çökmesini engelliyor. 26 Kasım tarihinde sularımızın rengi çok bozuldu ve adeta çamur gelmeye başladı. O tarihte de buraya gelindi fakat hava şartlarından dolayı platforma çıkılamadı. Ama aşırı yağışlar nedeniyle barajın çeşitli yerlerinden gelen sular, su rengini bozdu. Bu olayın havalar iyileşmesine rağmen devam etmesi üzerine sabah saatlerinde başkan yardımcımızla ekiplerimiz buraya geldiler. Barajlar DSİ tarafından yapılır ve korunur. Platformların altında 1 metre 40 cm çapındaki su alma borumuz var. O boruları da suyun yüzeyinin 2,5 metre altında tutan zincirimiz ve çelik halatımız var. Ekiplerimiz buraya geldiğinde boruyu hem çelik halatla hem de zincirle borular engelleniyor. Biz buraya geldiğimizde zincirlerin 2,5 metre aşağıda olması gerekirken ve kancanın kilitlenmesini sağlayan ekipmanın olmadığını, zincirlerin ucunda da su alma borularımız olmadığını gördük” ifadelerinde bulundu.

“RECEP GÜRKAN SEÇİMİ KAYBETSİN DİYE İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNANIR MI? “

Kasıtlı olarak hatta zarar verildiğini düşüncesi ile Gürkan adli işlemlere hemen başlanacağını ve bu hatta zarar veren şahısların takipçisi olacağını söyledi. Gürkan, “Recep Gürkan seçimi kaybetsin diye uğraşıyorsunuz kaybedebilirim de sonuçta halkın takdiri ama 200 bin insanın sağlığıyla oynanır mı bunun için? Buradaki su alma platformunu bu kancalar kimin neresine batıyor, kimi rahatsız ediyor? Allah aşkına. Buradan çıkıp Kırklareli’nde olduğumuz için Kırklareli Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız. Bu namussuzluğu bu şerefsizliği yapanın yakasını bırakmayacağız. Sonuna kadar takipçisi olacağız. Kamera kayıtlarını da inceliyoruz ve inanıyorum ki kolluk makamları Edirne halkına bunu yapanları tespit edeceklerdir. Sonuna kadar bunun takipçisi olacağız. Bu sorunu Gürcistan’da bulunun özel dalgıçlar çözebilecek, gerekirse özel bir uçak tutup kendilerini buraya getirip bu sorunu çözeceğiz.” İfadeleri ile suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

CANLI YAYIN YAPILACAK DUYURUSU PAYLAŞIMINA ELEŞTİRİ YORUMLARI

Başkan Gürkan halkın su sorununa olan tepkisinden sonra olayın yerinde Kayalı Köyü Barajı’nda incelemeler yaparak, basın açıklaması yapmak için duyuru yaptığı paylaşımın altına suların kesik veya bulanık olmasıyla ilgili eleştirel yorumlar yapıldı. Canlı yayını izleyen vatandaşlar yayın donması ve sesin kesilmesi gibi sıkıntılar yaşadı. Gürkan’ın ne dediği tam olarak anlaşılmazken sular için açıklama bekleyen halk hazırlıksız gerçekleşen bir yayın ile karşılaşınca bazı kişiler yine tepki gösterdi. Özellikle sosyal medya hesaplarından yorumlarda bulunan bazı vatandaşlar başkan Gürkan’ı eleştirel yorumlar yapıldı. (Haber merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir