Bazı ev sahiplerinin uygulamak istedikleri 6 ayda bir kira zammı şaşkınlıkla karşılandı. Kira sözleşmelerinin yıllık olduğunu ve bir ev sahibinin 6 ayda bir kira zammı istediğini ifade eden Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkan Vekili ve Emlakçılar Odası Başkanı Yüksel Meriç, “Ara zam gibi istiyorlar ama bu durum hukuka aykırı bir durum. 7 ile 9 bin değil de o zaman 8 bin kararı verilmesi gerekiyor. Kira sözleşmeleri yıllık yapılıyor. Hukukla değil ev sahipleri kendilerince böyle bir çözüm uyguluyorlar. Hukuka göre doğru değil, fakat kiracılar mecbur oldukları için tutuyorlar.” Dedi.
Edirne’de özellikle yeni yerleşim bölgesinde bulunan 3+1 eşyalı kiralık evlerin fiyatı 20 bin liraya kadar yükseldi. Üniversite tercihlerinin açıklamasıyla birlikte ev kiralarının daha da yükselmesi bekleniyor.
Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkan Vekili ve Emlakçılar Odası Başkanı Yüksel Meriç, üniversite tercihlerinin açıklanmasının ardından Edirne’ye gelecek öğrencilerin ev bulamayacağını belirtti.
“EDİRNE’MİZ YANIYOR”
Edirne’deki ev piyasasını yangın yeri olarak yorumlayan Meriç, “Edirne’miz yanıyor, kiralık ev yok. Kiralık olanların fiyatları da fahiş oldu. 3+1 ev 20 bin TL, 2+1 ev 15 bin, eşyalı olursa 1+1’ler 15-16 bin lira arasında değişiyor. Apartlarımız en az 5 bin lira kira istiyor. Bu da demek oluyor ki Ağustos’un 20’sinden sonra çocuklar tercihlerini yapıp Edirne’ye geldiğinde ev bulamayacaklar. Hükümetimizin bir an önce bunlara bir çözüm uygulaması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
“ADLİYELERİMİZ UYUŞMAZLIK DOSYALARIYLA DOLU”
Hükümet tarafından uygulanan yüzde 25 kira zammı kararının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Meriç, adliyelerin uyuşmazlık dosyalarıyla dolduğunu vurguladı. Meriç, “Yüzde 25 bandında değil, ev sahibi ve kiracıyı düşünerek enflasyon artışlarına göre kira artışlarının olması gerekiyor. Aksi takdirde evlenecek gençlerimiz dahil kendilerine ev bulamayacaklar. Çünkü aldığı 11 bin 402 lira asgari ücret, ev kirası 15 bin lira. Bu sadece Edirne ile ilgili değil tüm Türkiye’de hükümetimizin yaptığı yüzde 25 kira artışı uygulaması büyük sıkıntı doğuruyor. Bizlerde emlakçı olarak aracı olduğumuz için ev sahibini de kiracıyı da ikna edemiyoruz ve mahkemelik oluyorlar. Adliyelerimiz uyuşmazlık dosyalarıyla dolu. Hakimlerde kararı nerden verelim diye sıkıntı yaşamaya başladılar. Çünkü enflasyon ve yabancı para çok hızlı yükseliyor.” dedi.
“KİRA SÖZLEŞMELERİ YILLIK YAPILIYOR”
Ev sahiplerinin farkı uygulamalara gittiğine dikkat çeken Meriç, “Ev sahiplerimiz farklı uygulamalar başlattı. Diyor ki; ‘6 aylığına 7 bin liraya verelim, 6 ay sonra 9 bin yapalım’. Bu da hukuka aykırı. Ara zam gibi istiyorlar ama bu durum hukuka aykırı bir durum. 7 ile 9 bin değil de o zaman 8 bin kararı verilmesi gerekiyor. Kira sözleşmeleri yıllık yapılıyor. Hukukla değil ev sahipleri kendilerince böyle bir çözüm uyguluyorlar. Hukuka göre doğru değil, fakat kiracılar mecbur oldukları için tutuyorlar.” İfadelerini kullandı.
Meriç, müteahhitlerin satış yapamadığı için evleri teslim edemediğini de sözlerine ekledi. (Haber merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir