Edirne Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Olcay Tosun, artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek, ayçiçeğinde ödenen 70 kuruşluk prim desteğinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Tosun, ayçiçeği fiyatının beklentilerinin altında kalması durumunda ise çiftçilerin üretiminden vazgeçebileceğini ifade ederek; “Para kazanmadıktan sonra o işi yapmanın da bir anlamı yok.” dedi.
Edirne Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Olcay Tosun, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı ayçiçeğinin zarar gördüğünü ifade etti.
Özellikle bazı bölgelerde ayçiçeğinin biçilmeyecek gibi olduğuna dair duyumlar aldıklarını kaydeden Tosun, “Ayçiçeği hasadı bazı yerlerde başladı. Geçen seneye göre bu seneki verimler biraz düşük olacak gibi duruyor. Havalar çok sıcak oldu, çiçeklerde yanmalar oldu. Ayçiçekleri taneyi tam olarak dolduramadı diye düşünüyoruz. Bazı bölgelerde ayçiçeğinin biçilemeyecek derecede kötü durumda olduğu söyleniyor ama bilemiyoruz ne derecede. Özellikle Tekirdağ tarafından bunun çoğunlukta olduğu söyleniyor.” Şeklinde konuştu.
“PRİMİN YÜKSELTİLMESİNİ ACİLEN İSTİYORUZ”
Prim desteklerinin artırılması gerektiğinin altını çizen Tosun, “Ayçiçeğinde şu anda 70 kuruş prim alıyor üretici, mazota, gübreye gelen zamlara baktığımızda bunlar komik rakamlar olarak kalıyor. Biz hükümetten primin yükseltilmesini acilen istiyoruz. Fiyat beklentimizde normalde fiyatlar 1’e 2 olması lazım. Bu dediğim buğday-ayçiçeği paritesi olarak. Bu sene ne olur bilemiyorum. Eğer fiyatlar beklentinin altında olursa çiftçi ekimden vazgeçebilir gibi geliyor. Para kazanmadıktan sonra o işi yapmanın da bir anlamı yok.” Diye konuştu. (Haber merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir