Edirne İş İnsanları Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarıyla bir restoranda buluştu. Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan İnci, ekonomi ile ilgili açıklamalarda bulunarak,  Enflasyonun yükselmesinde herkesin katkısı olduğunu belirterek, fiyatları yükseltenlerin enflasyonu körüklediğini söyledi. Edirne esnafını da eleştiren İnci, komşu ülke vatandaşının buraya gelmesinin ardından esnafların biraz kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini söyledi.

Sıkıntılı geçen bir yılı geride kaldığını 2025 yılının ikinci yarısında piyasaların rahatlayacağını dile getiren İnci, bu durumdan da en çok iş adamlarının etkilendiğini söyledi. İnci, “10 Ocak’ın anlamı bizim açımızdan bir ekonomi derneği olarak, iş insanları derneği olarak da bir yıl öncesi değerlendirme imkanı buluyoruz. 2024 sancılı geçti. 2025’in de açıkçası ilk 6 ayında şu anda bütün temas kurduğumuz ekonomiyle ilgili kişiler, sektörde yer alan kişiler veya kurumlarla yaptığımız görüşmelerde 5-6 aylık daha bir yoğun sıkıntı beklentisi var. Bundan da en çok tabii iş adamları etkileniyor, esnaf etkileniyor. Edirne’mizin esnaf açısından bir şansı var. Yurt dışından gelip nakit para harcayan bir portföyümüz var. Ama onlar da tabi çeşitli nedenlerden dolayı biraz daha alışveriş noktalarını değiştirdiler. Bu konuda da tekrar esnafımızın bence kendini gözden geçirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“YÜKSEK FAİZLER PARAYA ULAŞIMI ZORLAŞTIRIYOR”

Şu anda ülkemizde bir yüksek faiz çıkmazı olduğunu belirten İnci; “Çok yüksek faizler hem paraya ulaşımı zorlaştırıyor hem de paraya ulaştığın anda maliyeti çok yüksek. Altından kalkılması çok zor bir dönemdeyiz. Bunun biz sürdürülebilir olduğunu düşünmüyoruz. Yani bunun ivedilikle bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Zaten şu anda Ekonomi yönetimi de son toplantısında 250 baz puanlık faizle gerileme yaptı. Bundan sonraki her ayda da olacak diye düşünüyoruz. Bunun şu anda sahaya yansıması, insanlara yansıması biraz zaman alacak. Hemen bir anda olacak bir şey değil bu. Dolayısıyla bir müddet daha iş adamları ayakta durmaya çalışacak. Şu anda insanlar konut almayı düşünenler varsa yani almak zorunluluğu olanlar, almayı düşünenler bence fazla düşünmesinler. Şu anda konut alınacak bir durumda. Çünkü gidip müteahhitlerle, firmalarla pazarlık şansınız var. 2-3 ay sonra yani konut faizi düştüğünde paraya ulaşım kolaylaşırsa şu andaki pazarlıkla 5 liraya alacağınız bir yeri pazarlıksız 7 liraya almak zorunda kalabilirsiniz. Bu yönden ben halkımızı uyarıyorum. Şu an Edirne’de Türkiye ortalamasına baktığımızda kira garantisini amorti eden, en önemli şehirlerden biri Edirne. Bugün kira gelirlerine baktığımızda 12 yılda ev kendini amorti ediyor. Bunun dünya ortalaması 27 yıldır. İnsanlarımızın biraz daha rahatlaması için banka faizlerinden çıkması gerekiyor. Çünkü 3-5 kişinin mevduat sahiplerinin rahat yaşaması, toplumun rahatsız olduğu bir dönemde bir anlam ifade etmeyecektik. Mevduattan çıkan para ihtiyaçlar doğrultusunda para piyasaya girdiğinde bütün sektörler zincirleme olarak rahatlayacak. O yüzden bu sarmaldan çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

“EDİRNE’DE SIKINTIYI HİSSETMEYE BAŞLADI”

İnci, “Edirne ekonomik anlamda şanslı gibi gözüküyor, sınır il olmasından dolayı diğer illere göre, ama artık Edirne’de sıkıntıyı hissetmeye başladı. Yeme içme sektöründeki üyelerimizden Mehmet Ali beyimiz var. Artık insanlar boğazından kesmeye başladı. Restoranlarda öğlen yemeklerinde mesela gittiğiniz yerlerde hiçbir şekilde eski kalabalığı görmüyorsunuz. Yok insanlar yani, dolayısıyla bu kadem kademe diğer sektörlere de yansıyacak. Mesela giyim sektörüne yansıyacak. Yarın öbür gün insanlar çocuklarına bir şey alamayacak. Her sektör zinciri ekonomik krize girecek. Ülkede bir kriz var, Türkiye ortalamasına göre bize Edirne’de biraz geç intikal ediyor. Ama biz bile artık hissediyorsak, demek ki artık bıçak kemiğe dayanmış demektir. Ülkenin faiz sarmalından çıkması gerekiyor” diye konuştu. (Haber: Tamer YAVUZ)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir