Edirne Milletvekili Ediz Ün TÜİK’in yayınladığı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ı kapsayan bölgenin yoksulluk oranının Türkiye ortalamasının üzerinde ve en yüksek iller arasında çıkmasını değerlendirdi. Konuya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması için soru önergesiveren Ün “Yoksul sayısı artıyor ve iktidarda önlem almıyor” dedi.
AKP’nin politikasının yoksulluğu ortadan kaldırmak değil yoksulun sırtından siyası rant kazanmak olduğunu ifade eden Edirne Milletvekili Ün açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Geçtiğimiz günlerde TÜİK Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini yayınladı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli bir bölge olarak değerlendirilmiş ve bölgemizde yoksulluk oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Yoksulluk oranı medyan gelirin %50’sine göre 11,8 %60’ına göre 20,2’dir. Üç ilimizdeki yoksul sayısı da 2014 yılında 148 bin civarındayken 2024 yılında 226 bini aşmış. Görece en batıdaki en gelişmiş illerimiz arasında olmaları gerekirken kronik bir yoksulluk var. Bu illerimizde sanayi mi yok? Turizm mi yok? Ya da tarım mı yapılamıyor? Bu yoksulluğun sebebi iktidar ve onun politikalarıdır.
AKP yoksulluğu ortadan kaldırılması gereken bir durum olarak görmüyor. Yoksulları sırtlarından oy devşirilecek insanlar olarak görüyor. Bunun için yoksulluğu ortadan kaldıracak gerçek adımları atmıyor. Yoksul kesimlerin en önemli yükselme aracı olan eğitimi bile yoksulların daha da geriye düşeceği bir biçime çevirdiler. Yoksul ailelerin çocukları artık okullarını bırakıyor. Devlet bunun takibini yapmaktan ve o çocuklarımızı tekrar okullara döndürecek uygulamaları yapmaktan uzak.
Uyguladıkları ekonomik politikalarla ülkede milyonları daha yoksullaştırdılar. Bakın çözüm olarak sundukları politikalarda yoksulun sırtına yeni yük getiriyor. Baştakilerin yanlışını işçinin, çiftçinin, emeklinin kısaca çalışan geniş kesimlerin ödediği bir düzende yoksulluk azalmaz artar. Ülke olarak bizim de yaşadığımız budur.
Edirne Milletvekili Ediz Ün Konuya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a da şu soruları yöneltti:
- Bakanlığınız yoksulluğun azaltılması için hangi çalışmaları yapmaktadır?
- Yoksulluğun azaltılması için bir çalışmanız varsa neden yoksul sayısı artmaktadır?
- Yoksul sayısında artış yaşandığına göre politikalarınızın başarısız olduğu ve yeni bir bakışla yeni politikalara geçilmesi gerektiği söylenemez mi?
- Söz konusu rapora göre yüksek yoksulluk oranı bir okul bitirmeyenlerde görülmektedir. Bu nedenle özellikle dezavantajlı grupların yoksulluk sarmalından çıkmalarını sağlayacak en önemli araç olan eğitime ulaşmaları için hangi önlemleri alıp uyguladınız?
- Yoksulların sağlıklı konut ihtiyacını karşılamak, sosyal dışlanmışlığın önüne geçmek ve iş bulmaları için ne gibi çalışmalarınız vardır?
- Bakanlığınızın politikaları yoksulluğu ortadan kaldırmayı mı yoksa yoksulları siyasi hedefler için yoksulluğu yönetmeyi mi amaçlamaktadır? (Haber Merkezi)