TBMM Genel Kurulunda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesi üzerine konuşan İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, “Binlerce yıldan beri tarım ürünleri üreten ve ihraç eden, tarımın ilk merkezlerinden olan bu coğrafyada biz İYİ Parti olarak tarım politikalarını, milli güvenlik politikaları kadar önemli olduğuna ve ona göre planlanıp, bütçelendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Akalın, artan maliyetler ve düşük desteklerle çiftçilerin zor duruma düşmesi, sadece üretimi değil, kırsal kalkınmayı ve gıda güvenliğini de tehdit ettiğini belirterek, “Tarım, sadece bir sektör değil, milletimizin geleceği için temel bir güçtür. Bu sorunların çözülmesi için el birliğiyle harekete geçmeliyiz.” Şeklinde konuştu.
“KIRSAL KALKINMA VE GIDA GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA”
Akalın yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi; “Binlerce yıllarca tarımı üreten ihraç eden bu coğrafyada biz İYİ Parti olarak tarım politikalarının milli güvenlik politikaları kadar önemli olduğuna ve ona göre planlanıp bütçelendirilmesine inanmaktayız. Tarım sadece gıda güvenliğimizin temel taşı değil aynı zamanda ülkemiz ekonomisinin bağımsızlığını, sağlığını ve geleceğini şekillendiren stratejik bir sektördür. Ancak üzülerek ifade etmek istiyorum ki, bu bütçe çiftçimizin hiçbir sorununu çözmeyecek ve çiftçimizin yok olma konusu adına hazırlanmış bir bütçedir.
Anayasamızın 45. Maddesi ve tarım kanunun 21’inci maddesinde tarım sektörüne ayrılması gereken destek oranının gayrisafi milli oranın en az yüzde 1’i olması gerektiğini hükme bağlamıştır. Ancak açıklanan bütçede bu oran maalesef yüzde 1’in altında kalmıştır. Bu durum yasal düzeyin yerine getirilmediğinin açıkça bir göstergesidir. Çiftçilerimiz artan üretim maliyetlerini ve düşük desteklerle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmış bu durumdan dolayı yalnızca tarımsal üretimimiz değil kırsal kalkınma ve gıda güvenliğimizde tehdit altındadır. Son 20 yılda nüfusumuz yaklaşık 20 milyon kişi artmışken buğday üretim alanlarımız da yaklaşık 2,5 milyon hektar azalmıştır. İcra makamının sunumlarında hep ihracattan bahsediliyor ithalat maalesef es geçiliyor.
Tarım ithalatında 2012 yılında yaklaşık 1,5 milyar dolar iken 2023 yılı itibariye 14 milyar dolara yaklaşmıştır. Ticaret dengesi eksi 5 milyar dolar civarı, çiftçilerimizi zor durumda bırakan da bu sorumsuz ithalat politikalarıdır. Bu durum çiftçilerimizin ve üreticilerimizin sahipsiz bırakıldığının göstergesidir. Ülkemiz tarımda kedi kendine yeten bir ülke olmaktan uzaklaşmış, tarımsal ilaçlar ve hibrit doğum pazarı adeta bir tüketici haline gelmiştir.” (Haber merkezi)