Emeklilere verilen 5 bin liralık yardım ülke gündeminden düşmüyor. Önce çalışan emeklilere verilmeyeceği açıklanan destek, şimdi Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı olan emekli çiftçilere de ödenmeyecek. Konu hakkında açıklama yapan Edirne Ziraat Odası(EZO) Başkanı Hüseyin Arabacı, artık üretim yapmayan, arsasını ÇKS’sini başkasına devretmiş emekli çiftçilerinde bulunduğunu belirtirken, destek ödemelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.  

Eskiden çiftçilik yapan ancak şu an çiftçilik ile uğraşmayan birçok insanın mağdur olduğunu söyleyen Arabacı, yaşanılan durumdan kaynaklı olarak insanların odadan istifası için başvuruda bulunduğunu ancak destek ödemesi kararının resmi gazetede yayınlandıktan sonra gerçekleşen istifaların bir öneminin olmayacağını ifade etti.

İSTİFA, MAĞDURUYETİ DEĞİŞTİRMİYOR

Odalara olan kayıtlardan dolayı destek ödemesini alamayan çiftçilerin istifa talebi ile kendilerine geldiğini belirten Arabacı, “Sırf bunun için odadan istifa etmek için başvuranlar var ama biz söylüyoruz; şu an istifa etmeniz ya da odadan kaydı sildirmeniz bir şeyi değiştirmeyecek çünkü resmi gazetede yayınlandıktan sonra yapılan istifalar, ya da odadaki kayıtları sildirmeler geçerli olmayacak, hiçbir faydası olmayacak, biz bunu üreticilerimize anlatıyoruz ama maalesef bunu duyup da bizlere gelen üreticilerimiz var. Doğal olarak üreticilerimiz duyunca, 5 bin lira da olsa ciddi bir mutfak masrafı. O nedenle üreticilerimiz bunu almak istiyor ve bu yüzden de elinden geleni yapmaya çalışıyor.” Sözleri ile istifanın şu süreçte bir işe yaramayacağını dile getirdi.

ZİRAAT ODALARINDA GÖRÜNEN KAYIT DESTEK ÖDEMESİNE ENGEL OLDU

Emekliler için ödenmesi planlanan 5 bin liralık destek ödemelerinin, eskiden çiftçilik ile uğraşıp şu an aktif olarak üretim yapmayan emekli çiftçilere odalara kayıtlarının bulunmasından dolayı ödenmemiş olması çiftçiyi üzdü. Konu hakkında açıklamada bulunan EZO Başkanı Arabacı, “Biliyorsunuz son günlerde emekliler için çıkan ekstra 5000 lira destek ödemesi var. Maalesef ki bu sadece çalışmayan emekliler için geçerli. Fakat tarım sektöründe de önceki dönemlerde çiftçilik yapmış ama ÇKS’sini başkasına devretmiş, çiftçiliği bırakmış olan kişiler de bu işten faydalanamadı çünkü halen Ziraat Odaları’na kaydı devam ettiği için faydalanamadılar. Aslında baktığınızda üzerlerine ÇKS düzenlenmiyor, uzun yıllardan beri çiftçiliği bırakmış başkasına devretmiş, sadece emekli maaşıyla geçinen üreticilerimiz var. Ziraat Odalarına kayıtları var diye şu anda 5 bin liralardan faydalanamıyorlar.” İfadelerinde bulundu. (Haber merkezi)

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir