TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi, Gıda Yüksek Mühendisi Kadir Süzme, deprem bölgesindeki gıda ve su güvenirliği ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada; “Deprem sırasında kirli ve temiz su iletim hattında meydana gelen hasar ile doğal ve yapay su kaynaklarında artan bulaş riski bir takım sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmamıza neden olacaktır.” dedi.
Güvenilir gıdaya ve suya erişimin önemine dikkat çeken Süzme, “Öncelikli olarak, daha fazla can kaybının olmasını önlemek adına arama-kurtarma çalışmalarına önem verilmesi önem arz etmektedir. Her kurum-kuruluş, sivil toplum kuruluşları, yerli-yabancı tüm inisiyatif, bireyler belli bir koordinasyon içerisinde bu faaliyetlere girişmesi gerekir ki, can kaybı en aza indirilsin. Tüm bunların gerçekleştirilmesi esnasında, bir taraftan da depremzede vatandaşlarımızın olağan yaşama dönüş süreçlerinin hassasiyetle planlanması, bilimsel dayanakları olan tedbirler ile bu hususların gerçekleştirilmesi oldukça büyük önem arz etmektedir. Gerek depremzede vatandaşlarımızın, gerekse de orada olağan üstü çabalarla görev alan yerli/yabancı tüm unsurların ve bizim “Can” dostlarımız olan hayvanların en uygun şekilde beslenmesi, güvenilir gıdaya ve suya erişimi son derece ciddi ve kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir husustur.” şeklinde konuştu.
Deprem bölgesine gönderilen gıda yardımında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Süzme, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Ülkemizin tüm bölgelerinden, hatta dünyadan çok sayıda gıda, giyecek, su ve diğer ihtiyaç malzemeleri ivedilikle deprem bölgesine ulaştırıldı. Ancak, deprem bölgesindeki tüm yerleşim yerlerine gıda ve suların gönderilmesi ve dağıtılması, hatta bu yerlerde gıdaların ve yemeklerin üretilmesi ve servis edilmesi sırasında oldukça dikkatli davranılmalıdır. Öncelikle koordinasyonun çok sağlıklı işlemesi gerekmektedir. Depremin olduğu alan oldukça geniş olduğu için, ilk etapta bu koordinasyon tam olarak gerçekleştirilemedi, giden yardımlardan bazıları ihtiyaç sahiplerine etkin bir şekilde ulaştırılamadı. Hatta münferit de olsa, giden gıdaların içerisinde bozulma emareleri olan ya da son tüketim tarihi geçmiş olanlarla bile karşılaşıldı. Hiçbir şekilde olumsuz bir durumla karşılaşmamak adına, bu gıdaların deprem olmayan diğer illerden tedarik edilmesi ya da ülke dışından girişi esnasında İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli başta Gıda Mühendisleri olmak üzere gıda kontrol görevlilerince bu gıdaların kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Yine aynı şekilde, bu gıdaların/yemeklerin üretilmesi, depremzedelere ve o bölgelerde çalışan tüm kişilere dağıtım, servis ve sunum esnasında azami özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı bileşenleri olarak bölgede aktif bir şekilde görev alınmış; TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Genel Merkez ile Afet Çalışma Grubunda faaliyet gösteren gıda mühendisleri ile çok sayıda gönüllü gıda mühendisi meslektaşlarımız ilk andan itibaren sahada titizlikle çalışmaya başlamıştır. Gıda yardımlarının kabul edilirken ve bu gıdaların depremzedelere/görevlilere dağıtılması esnasında dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunmaktadır. Ayrıca, deprem sırasında kirli ve temiz su iletim hattında meydana gelen hasar ile doğal ve yapay su kaynaklarında artan bulaş riski bir takım sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmamıza neden olacaktır. Öncelikle ürünlerin üzerinde bulunan son tüketim tarihi (STT) / tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) kontrol edilmeli; tarihi olmayan, okunmayan, geçen ya da yaklaşmış olan gıdalar kesinlikle kabul edilmemelidir. Gıdaların saklama koşulları bilinerek hareket edilmelidir. Diğer yerlerden tedarik edilen gıdalar, evsafına göre soğuk zincirde muhafaza edilerek gönderilecekse, mutlaka frigofrik soğutuculu araçlarla gönderilmeli ve deprem bölgesinde yine aynı şekilde soğuk zincir kırılmaksızın muhafaza edilmelidir. Buzdolabı şartlarında (0-4 °C) muhafaza edilmesi gereken et ve süt ürünleri (peynir, et, vb) ile donuk şartlarda (-18 °C) muhafaza edilmesi gereken ürünler kesinlikle soğuk zincir koşulları sağlanmadan kabul edilmemelidir.” (Haber Merkezi)
