Hatay’a ilk sahra hastanesini biz kurduk’

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende konuşan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan depremde Hatay’a ilk sahra hastanesini kuran ekibin İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri olduğunu söyledi. Yıldırım, “Bölgeye yaklaşık 200 bin kalemin üzerinde, içinde ultrason ve bir kaç apartmanı besleyecek kadar jeneratör de olmak üzere yaklaşık 200 bin kalemin üzerinde tıbbi cihaz, malzeme ve destek de verdik. Evet bunlarla gurur duyuyoruz çünkü güçlü bir devletiz, duyarlı ve güçlü bir milletiz, biz de elimizden geleni herkes gibi yapmaya çalıştık.” Dedi.
14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Edirne Tabip Odası, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve diğer sağlık kuruluşlarının temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam etti.
“İSTANBUL DEPREMİ CİDDİ BİR NÜFUSU ETKİLEYECEK”
Törende konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, beklenen İstanbul depreminin büyük bir nüfusu etkileyeceğini ifade etti. Altun, “Ülkemiz bir deprem ülkesi. Gelecekte olması beklenen, riskin çok arttığı İstanbul – Marmara depremi ciddi bir nüfusu etkileyecek. Olacak bu depremden görece daha az etkilenmesi beklenen yerleşim yerleri Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ ilinin kuzey bölgeleri. Dolayısıyla İstanbul’a yardım bu iller üzerinden sağlanacak, yaralılar bu illere gelecek. Bu sürece hazırlık açısından ilimizdeki tüm sağlık kuruluşlarının, devlet, üniversite, özel hastane, aile sağlığı, toplum sağlığı merkezi ayrımı yapılmaksızın risk analizleri ve deprem dayanıklılık boyutlarının ne düzeyde olduğunun saptanması, güvenli hizmet alanlarının oluşturulması gerekmektedir. Bu sürece hazırlık açısından meslektaşlarımıza olağan dışı durumlarda sağlık hizmeti ve hekimlik, hekim dışı sağlık çalışanlarına da acil durumlarda hasta yönetimi konularında hatırlatma eğitimlerine başlamamız gerekiyor. İl Sağlık Müdürlüğü’müz, Tabip Oda’mız, ilimizdeki sağlık alanındaki sendikalar ve derneklerle birlikte bu eğitimleri yapabilecek yetişmiş insan ve iş gücüne sahip olduğumuzu biliyoruz. Olası depreme karşı ilimiz özelinde, koruyucu sağaltıcı ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin bütünlüğünün sağlanması, zaman kaybetmeksizin planlama ve eğitim çalışmalarına başlanması gerekmektedir.” Şeklinde konuştu.
“PANDEMİNİN YÜKÜNÜ EN ÇOK SAĞLIK ÇALIŞANLARI TAŞIDI”
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Filiz Akata,Kovid-19 salgınının en büyük yükünü sağlık çalışanlarının yaşadığını belirtti. Akata, “14 Mart tıp bayramı her yıl başka bir heyecanla yaşanırken, sizin de bildiğiniz gibi 2020 yılından itibaren bambaşka tarihsel bir önem taşımaktadır. Son 3 yılı Covid-19 virüsüne karşı mücadeleyle geçirdik ve pandeminin yükünü en çok sağlık çalışanları taşıdılar. Bu süre zarfında çok sayıda hekim ve sağlık çalışanımızı kaybettik. Bu yıl 6 Şubat’ta ülkemizi derinden sarsan büyük bir deprem felaketi yaşadık. İnsanlarımız; canlarını, sevdiklerini kaybettiler. Evlerini yuvalarını, iş yerlerini kaybettiler. Hepimiz yaşanan acıyı iliklerimize kadar hissettik. Milletimiz tek bir yürek halinde depremzedelere yardım için elinden geleni yapmaya çalıştı ve yapmaya devam etmektedir. Ülkemizi yasa boğan depremler nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı da saygı ve rahmetle anıyorum. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız, depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesine yardıma koştular. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ve akademik personelimiz, deprem bölgesine daha ilk günden gönüllü olarak gidip, hastalara bakıp, yaraları sarmaya çalıştılar. Böylesine büyük bir felaketi bir daha yaşamamak dileğiyle, bir hekim olarak en zor zamanlarda mücadelenin sembolü olan 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlarım.” dedi.
“UMKE BÖLGE KOORDİNATÖRÜYÜZ”
Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım ise buruk bir 14 Mart yaşadıklarını dile getirdi.
Depremin en çok etkilendiği illerin başında gelen Hatay’a ilk sahra hastanesini İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin kurduğunu ifade eden Yıldırım, “Hekim olduğumuz için, bir sağlıkçı olduğumuz için gururlu ama aynı zamanda üzgünüz. Biz bir kamu kuruluşu olarak, İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu süreçte ne yaptık? Bizler şu açıdan hazırlıklıydık; İstanbul depremi beklendiği için biz Edirne olarak UMKE bölge koordinatörüyüz. Bakanlığımızla görüşüp çok önceden UMKE depolarımızı gerekli tüm sahra hastaneleri, çadırlar, jeneratörler, tıbbi donanımlarla doldurmuştuk. Depremin olduğu gece yaklaşık 5 sıralarında bakanlığımızın talimat vermesiyle, tüm idari kadromuz ayaktaydı. Özellikle acil sağlık hizmetleri başkanımız, başhekimimiz, acil sağlık hizmetleri yardımcımız ve acil sağlık hizmetleri hekimiz depremin ilk günü saat 10.00’da Hatay’a vardılar ve oradaki ilk sahra hastanesi ve Hatay’daki ilk tıbbi uç noktalar Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından kuruldu. Bölgeye yaklaşık 200 bin kalemin üzerinde, içinde ultrason ve bir kaç apartmanı besleyecek kadar jeneratör de olmak üzere yaklaşık 200 bin kalemin üzerinde tıbbi cihaz, malzeme ve destek de verdik. Evet bunlarla gurur duyuyoruz çünkü güçlü bir devletiz, duyarlı ve güçlü bir milletiz, biz de elimizden geleni herkes gibi yapmaya çalıştık. Hekimlik mesleği sadece bir meslek değil, enstrümanı insan olan, insana faydayı, insana yararı gözeten, insanların yalnız ve yalnız iyiliği için çalışan bir meslek grubuyuz. Bu meslek grubunun içinde bulunmaktan şahsım adına onur duyuyorum, arkadaşlarımla da gurur duyuyorum. İnşallah önümüzdeki senelerde daha güzel 14 Mart’larda beraber oluruz. Allah milletimize bir daha böyle bir felaket yaşatmasın.” Diye konuştu. (Haber merkezi)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir