Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ilk konutunu alacaklara devlet desteği verileceğini ile ilgili yaptığı açıklamayı değerlendiren Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, “Devletin 1,20 civarına çıkaracağı faiz oranından hiç evi olmayanlara destek vereceği söyleniyor. Bunu 20-25-30 yaşında bir genç almaya kalktığı zaman, birikimi de olmadığı için kullandığı krediyi ödeyebilecek mi şüphesi var. Bunun da pek tutacağını zannetmiyorum. Devlet ve özel bankaların, piyasanın canlanması ve vatandaşın ev alabilmesi için kısıtlama yapmaksızın 1,20 gibi faiz oranlarını açması gerekiyor.” Dedi.
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, konut satışlarının durgun olduğunu söyledi. Kira fiyatlarının artışına dikkat çeken Feda, “Şu an piyasalar durgun. Kiraya verecek olanlar da öğrencileri bekliyor. Kira fiyatlarının yüksek olmasından dolayı, pek bir hareket yok. Güzel bir yerde, 3+1 daire kiralamak istediğin zaman 15-18 bin lira gibi ücretler. Memur maaşları malum, aldıkları ücretler belli. Bu evlerde oturabilmeleri için, eşinin de kendinin de yüksek bir yerlerde çalışıp, o kiraları ancak o şekilde ödeyebilirler. Bugün asgari ücretli bir karı koca da çalışıyor olsa, 2+1 8 bin liradan aşağı bir daire de bulamıyor. 8 bin liradan 2+1, 3+1 daire de yok elimizde. 1+1 daireler 8-10 bin lira oldu. Düğün yapacaklar, yeni yuva kuracaklar için gerçekten hayat, kiralık olarak çok zor. Ev almaya kalktıklarında da en uygun devlet bankaları 300 bin lira civarı kredi veriyorlar ama birikim bir ev almaya yetmiyor. Bugün özel bankalardan 1 milyon lira kredi alsanız, 1-1,5 milyon lira da kendi paranız olsa, 1 milyon liraya 10 yıl boyunca aylık ödeyeceğiniz para 27 bin lira civarında para ödersiniz. Ama gelir olmadığı için o da fiyasko oluyor.” Şeklinde konuştu.
“KİRA İNSANLARI GERÇEKTEN ZORLAMAYA BAŞLADI”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “İlk konut edinimini destekleyici çerçevede hareket edeceğiz. Konut arzını artırmak durumundayız” şeklinde yaptığı açıklamayı da değerlendiren Feda, “Devletin 1,20 civarına çıkaracağı faiz oranından hiç evi olmayanlara destek vereceği söyleniyor. Bunu 20-25-30 yaşında bir genç almaya kalktığı zaman, birikimi de olmadığı için kullandığı krediyi ödeyebilecek mi şüphesi var. Bunun da pek tutacağını zannetmiyorum. Devlet ve özel bankaların, piyasanın canlanması ve vatandaşın ev alabilmesi için kısıtlama yapmaksızın 1,20 gibi faiz oranlarını açması gerekiyor. Sonuçta ev, bir ihtiyaç haline geldi. Kira insanları gerçekten zorlamaya başladı. Bundan 1 sene önce, aynı eve 2-3 bin lira kira verirken, şu anda 10-12 bin liralar bahsediliyor. Alım gücümüz düştüğü için, bunları bizim halkımızın karşılama imkanı yok denecek kadar az” İfadelerini kullandı.

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir